Jeg skal ikke længere bevise, at jeg er dygtig - for det er jeg
Shikeba Barakzei
Azure Consultant
Shikeba Barakzeis vej til at blive cloudekspert er ikke som de flestes. Den går over Kabul, Moskva, Stockholm og København. Men under den lange rejse har drømmen om uddannelse altid været med i rygsækken. Og i dag er Shikeba lidt af en éner.
En ægte enhjørning
Der er ingen tvivl om, at Shikeba Barakzei er, hvad man kalder for en enhjørning – altså en unik magisk, mystisk, modig og ikke mindst fagligt dygtig medarbejder. Men vejen til at blive ekspert i blandt andet Microsoft Sharepoint begynder et helt andet sted.
Shikeba er født og opvokset i Kabul i Afghanistan. En opvækst, hvor familien hver eftermiddag efter arbejde samledes til the og snacks. Her fortalte Shikebas bror historier fra sin daglige gang på Kabuls universitet. Her blev de første frø til Shikebas vidensrejse sået.
”Min storebror læste medicin på universitetet, og han fortalte om det spændende studiemiljø til min storesøster, der på det tidspunkt gik på gymnasiet. Jeg lyttede til deres samtale og blev enormt draget af fortællingerne. Faktisk i sådan en grad, at det var som en film for mit indre øje, hvor jeg gik på universitets gange og lokaler. Det var dér, at det gik op for mig, at jeg ville blive til noget. Jeg ville uddanne mig på universitet,” fortæller Shikeba.
Desværre skulle Shikebas universitetsdrømme blive sat på standby, da familien måtte flygte fra borgerkrigen i Afghanistan. Efter nogle år som flygtning i Rusland slog Shikebas familie sig ned på den anden side af Øresund.
Mødet med metalboksen
Det var i forbindelse med skolegangen i Sverige, at Shikeba for første gang fik lejlighed til at arbejde på en computer. Dét var startskuddet til en fascination, der hænger ved i dag.
”Jeg arbejdede i nogle af de første versioner af PowerPoint og Word, da jeg gik i skole i Sverige. Den gang var en computer jo en stor metalkasse, som jeg var meget fascineret af. For hvordan kunne den skabe tegn og grafik på en skærm? Det måtte jeg finde ud af. Jeg begyndte derfor at suge viden til mig om, hvordan den her nye teknologi fungerede,” fortæller en smilende Shikeba.
Det var også i Sverige, at Shikeba mødte sin mand. Sammen besluttede de at flytte til Danmark, hvor hendes mand studerede.
”Jeg blev gravid med vores første barn, og eftersom jeg havde et brændende ønske om at uddanne mig, aftalte vi, at han gjorde sin uddannelse færdig, mens jeg tog al barsel. Derefter var det min tur til at blive uddannet,” forklarer Shikeba.
“Jeg arbejdede i nogle af de første versioner af PowerPoint og Word, da jeg gik i skole i Sverige. Den gang var en computer jo en stor metalkasse, som jeg var meget fascineret af.”
Drømmen bliver opfyldt
Shikebas livslange drøm om universitetets gange levede i bedste velgående. En dag så hun reklamer for åbent hus på DTU’s IT-ingeniøruddannelse. Derefter gik der ikke lang tid, før Shikeba kontaktede en studievejleder på DTU.
”Studievejlederen fortalte mig, at jeg jo skulle have en studentereksamen for at blive optaget. Og det havde jeg ikke. Men heldigvis kunne den samme vejleder fortælle mig, at DTU havde et intensivt studenterkursus, så jeg kunne få min studentereksamen på blot ét år. Hun fortalte mig også, at det ville blive hårdt, men det var lige meget for mig. Jeg var så opsat på at få min IT-uddannelse, at hun kunne stille mig alle de krav, hun ville, og jeg havde sagt ok,” griner Shikeba.
Og sådan gik det til, at Shikeba først tog en studentereksamen på blot ét år, og dernæst fik sin drøm opfyldt: At gå rundt på universitets gange og uddanne sig til IT-ingeniør.
“Når jeg ser den taknemmelighed, som kunden viser, når vi løser deres udfordring, så bliver jeg enormt motiveret og får lyst til at blive ved med at levere. Det er en glæde for mig at kurere kundernes digitale hovedpine”
Det føles som et hjem
Da Shikeba havde færdiggjort uddannelsen, arbejdede hun for flere forskellige virksomheder, hvor hun var en kvindelig ekspert i en mandsdomineret IT-verden.
”Jeg har oplevet, at nogen måske har været lidt overrasket over, at jeg som kvinde også var en dygtig IT-specialist. Derfor føler jeg også, at jeg har skulle arbejde dobbelt så hårdt for at bevise mit værd,” fortæller Shibeka, der også pointerer, at hendes motivation tidligere har været, at hun skulle bevise, at hun var dygtig. Lige ind til, at hun blev kontaktet af twoday, der havde holdt øje med Shikeba. De var imponeret over hendes bedrifter og evner og ville gerne ansætte Shikeba.
”Allerede fra først samtale kunne jeg mærke den helt specielle ånd og sammenhold, der er hos twoday. Derfor var jeg også solgt fra starten, og jeg er rigtig glad for, at jeg takkede ja til jobbet. Som kvinde kan man godt føle, at man bliver overset i en mandlig organisation. Men sådan er det ikke hos twoday. Det er første gang, jeg kan mærke, at de som arbejdsgiver rent faktisk er interesseret i mennesket først og fremmest. For mig føles twoday ikke som en arbejdsplads, men som et hjem,” fortæller Shikeba.
Hun fortæller også, at skiftet til at være konsulent hos kunderne er noget, der giver hende motivation og glæde i hverdagen:
”Jeg skal ikke længere bevise, at jeg er dygtig. For det er jeg. Når jeg ser den taknemmelighed, som kunden viser, når vi løser deres udfordring, så bliver jeg enormt motiveret og får lyst til at blive ved med at levere. Det er en glæde for mig at kurere kundernes digitale hovedpine.”
Tag dit næste
karriereskridt i dag
Vil du være med til at udvikle IT-projekter, der gør en forskel for samfundets borgere og virksomheder?
I twoday bliver du en del af en arbejdsplads, der giver dig tid til dét, der tæller. Vi fokuserer på mennesker - for det, der virkelig betyder noget, er dem, vi er sammen med.