Skip to content

En teoretisk pragmatiker skaber sammenhæng og handling

Hans Seeberg 
Java-udvikler og arkitekt i twoday

Hans Seeberg er typen, der hellere bruger en hel dag på at tænke sig frem til den bedste og hurtigste løsning, fremfor at forsøge sig frem og foretage ændringer gentagende gange.  

Ifølge Hans er der kortere til målstregen, hvis der er styr på teorien. “At regne den ud” og få ting til at lykkes ved ikke nødvendigvis at gå den lige vej, driver Hans. Samtidig vil Hans også gerne se ting ske og er derfor heller ikke tilbageholdende med at gribe spaden og tage første spadestik og få ting til at ske i fællesskab med temaet for at komme tættere på mål. 

twoday

En uundværlig specialist sidder på tung viden 

Du ved, du har fat i en ægte specialist, når personen hellere vil fortælle om de mange projekter og tekniske løsninger, han har været med til at udvikle, end om sig selv. Hans Seeberg er uden tvivl en af twodays mange dedikerede specialister, der lægger en ære og passion i sit arbejde.  

Da Hans bliver spurgt ind til, hvad hans rolle er i twoday, svarer han først: “Det korte svar er senior backend-udvikler på et projekt for Domsstolsstyrelsen", hvorefter han kommer med et længere svar, der omfattende forklarer det brede spænd af opgaver og teknologier, han dagligt jonglerer med. 

Her kan nævnes, at Hans sidder på projektets tunge og tekniske udviklingsopgaver med fokus på integrationer, adgangssystemer og en minimering af ventetider i systemet. Han koder i det nyeste nye inden for Java Open Source, og selvom han efterhånden har prøvet at kode i mange kodesprog, blandt andet som en af de første i Pascal og BASIC, var det netop kompetencerne indenfor Java, der i sin tid fik ham til at søge mod twoday. 

“Efter at have prøvet at arbejde i flere mindre og mellemstore IT-huse, kunne jeg godt mærke, at tiden var inde til at blive udfordret rent teknisk. Jeg søgte derfor til Sirius IT (i dag twoday), fordi alle de intelligente Java-folk var der, hvilket gav mig mulighed for sparring og ny viden.” 

Selvom Hans i dag har været i twoday i 14 år, har det langt fra føltes som at være kørt fast i samme spor. “Der er hele tiden kommet nye udfordringer, forskellige kunder og opgaver, som har gjort det sjovt at være med”. Hans vægter forholdet til kunden højt, og efter to år ved Domsstolsstyrelsen er han ved at have en god forståelse for dem. En forståelse, han med fordel bruger i sit arbejde, og som han også oplevede ved en tidligere kunde, Fiskeristyrelsen, som han sad ved i 11 år. Her fik Hans en så dyb viden om både forretningen og deres teknologiske platform, at han stadig den dag i dag bliver kaldt ud på projektet et par gange om måneden for at dele ud af sin viden. 

“Dengang var min officielle rolle arkitekt – ikke Enterprise arkitekt, men arkitekt med fokus på at få systemerne til at hænge sammen ved at skabe et overblik, der kunne laves projektplaner ud fra. Og det er også et langt stykke hen ad vejen dét, jeg laver i dag”. 

Der er ingen tvivl om, at Hans sætter en ære i det tekniske arbejde, han dagligt udfører. Et arbejde, der interesserer ham i en sådan grad, at han også bruger en del af sin fritid på at læse op på nye teknologier og metoder, som han kan bruge i sit arbejde. “Det kommer sig lidt af, at jeg er en teoretisk pragmatiker – jeg vil gerne kende teorien bagved de ting, vi gør.” 

En jysk skepsis blandet med en god portion nysgerrighed  

Hans kommer oprindeligt fra Jylland – mere specifikt Vendsyssel. Selvom det i dag er mange år siden, han drog mod det københavnske for at udfolde sine tekniske kompetencer, hænger flere nordjyske aner stadig ved.  

“Jeg forholder mig ofte skeptisk over for nye ideer, og siger ikke bare: Ja, lad os gøre det - men stiller først en masse spørgsmål, før jeg kan vurdere, hvorvidt vi er på rette spor.” 

En jysk skepsis, som Hans har stor gavn af kombineret med sin nysgerrighed, som ganske simpelt kommer af, at han blot ønsker at forstå de ting, han beskæftiger sig med, til fulde.  

“Forstår vi ikke den problematik, der skal løses, kan vi ikke løse den på bedste vis”. En holdning, som også beskriver Hans’ glæde for at finde de helt rigtige løsninger på givne udfordringer. At planen er mindst lige så vigtig som udførelsen, giver et godt indblik i Hans’ arbejdsmetoder og afspejler også den uddannelsesmæssige baggrund som civilingeniør. Og selvom det kan tage tid og nogle gange skabe frustration at knække koden, så er glæden, når det lykkes, altoverskyggende for Hans.  

“Mit behov for at regne tingene ud for at få den korteste vej til den bedste løsning, vil nogen måske kalde for dovent. For mig handler det om at lave processer, værktøjer og løsninger, der minimerer arbejdsgangene og optimerer arbejdet for alle”. 

Hans formår ofte at løse problemer ved ikke altid at gå den lige vej. Omveje kræver kreative beslutninger og ikke mindst, at man tør tage en beslutning – og netop dét tør Hans. “Jeg er sjældent afventende på, at nogle siger “Go”, for så går der for lang tid, før der sker noget”. For selvom Hans kan lide at lægge planer, så er han ikke bleg for selv at tage de første spadestik for at komme tættere på mål.

“Mit behov for at regne tingene ud for at få den korteste vej til den bedste løsning, vil nogen måske kalde for dovent. For mig handler det om at lave processer, værktøjer og løsninger, der minimerer arbejdsgangene og optimerer arbejdet for alle.”

hans_seeberg

Passion for problemløsning  

Hans er typen, der let kan blive grebet og tale passioneret for de fleste typer af opgaver, når først han fordyber sig i dem - der er dog lige én forudsætning: Der skal være et problem at løse. Om så det er et hus, der skal renoveres, en havelåge, der skal bygges eller en teknisk løsning, der skal udvikles.  

Da Hans’ datter spillede fodbold som barn og teenager, stod han først som stolt tilskuer på sidelinjen. Men da holdets træner en dag trådte af, og holdet ville blive nedlagt, hvis ikke en ny træner trådte til, reagerede Hans med at løse problemet. “Jeg havde aldrig rigtig spillet fodbold før, men jeg skulle da nok finde ud af at være træner, hvis det kunne få holdet til at fortsætte. Kort tid efter var jeg holdets fodboldtræner.” 

Et andet og tidligere eksempel på Hans’ trang til problemløsning går tilbage til gymnasietiden, hvor han pludselig kunne få adgang til en computer (RC8000) og muligheden for at kode, som lidt var som en gåde, der skulle løses. “Jeg var for nysgerrig til at holde mig væk fra den dengang mystiske computer og ikke mindst for udholdende til ikke at få det til at lykkes”. Hans havde særlig held med at programmere et spil til sig selv og sine medstuderende, der også viste sig at blive spillet af eleverne på andre gymnasier i nabobyerne.   

Selvom Hans var en af de første, der programmerede computerspil, kan han i dag godt være mere afventede over for fx nye teknologier. “Det skyldes nok mine jyske aner – jeg vil gerne lige se tingene an først. Men når jeg så har godtaget ideen, synes jeg egentlig, at jeg er ret hurtig til at lære fra andre og sætte den nye viden i kontekst til de redskaber, vi ellers bruger”. Det afspejler sig også til teammøder, hvor Hans finder sig bedst tilpas foran whiteboardet og glædeligt visualiserer teorier og sammenhænge for teamet. 

Den vigtige dynamik, som Hans oplever at få fra sine kolleger, er for ham en uundværlig del af arbejdet, “vi er jo bedst sammen med hver vores kompetencer”, afslutter Hans.  

Tag dit næste
karriereskridt i dag 

Vil du være med til at udvikle IT-projekter, der gør en forskel for samfundets borgere og virksomheder?

I twoday bliver du en del af en arbejdsplads, der giver dig tid til dét, der tæller. Vi fokuserer på mennesker  - for det, der virkelig betyder noget, er dem, vi er sammen med.