Controllerens fremtid er lys
Fremtiden ser lys ud for controllerne. Det skyldes blandt andet stigende rapporteringskrav, mere compliance og stigende datamængder, der skal håndteres og analyseres.
Der opstår nye industrier, brancheglidninger øger kompleksiteten omkring virksomhederne, og nye teknologier kommer til med tiltagende fart. Udviklingen går stærkt og den forandringsparate og sultne controller og økonomimedarbejder er godt positioneret til at vinde og være med til at sætte dagsordenen. Det kræver dog nye kompetencer. Kompetencer, som dette blogindlæg sætter ord på.
Controllerens nye datakompetencer
I dag løser controlleren mange tilbagevendende manuelle dataopgaver i forbindelse med bl.a. periodeluk, herunder:
- Er ERP– og CRM-systemerne konfigureret og adopteret korrekt, så den data, der bliver skabt, lever op til styringsbehovene?
- Hvordan er kvaliteten af master data?
- Er vores BI-systemer forældede, så de ikke understøtter BI self-service godt nok?
- Mangler vi vigtige data i vores Data Warehouse?
Controlleren kan med fordel være med til at gå forrest og sætte dagsordenen for virksomhedens fremtidige strategi for data– og forretningssystemer med Digital Finance.
Igennem forandringsprocessen vil controlleren også udvikle sine egne evner til at samarbejde med interne og eksterne IT-specialister såsom database-administratorer, datawarehouse-udviklere og andre systemudviklere.
I sidste ende vil denne kompetenceudvikling synligt forbedre resultatet af IT-projekterne omkring økonomiafdelingen, da der nu kan bygges bedre bro mellem økonomiafdelingen og IT. Slutresultatet er god digital transformation, fordi økonomiafdelingen nu arbejder i øjenhøjde med IT-specialisterne.
Controllerne skal lære at rette blikket fremad
I rollen som økonomisk data– og analysekonsulent og forretningspartner skal controlleren blive bedre til at kigge ud i fremtiden og rådgive herom. Traditionelt bruger økonomiafdelingen mange timer, dage og uger på at bygge budgetter og løbende forecasts til at guide omkring fremtiden. Det efterlader begrænset tid til rådgivning og forretningsudvikling, efter budget– og forecast–tallene er skabt.
Disse processer kan dog understøttes og delvist automatiseres med brug af Business Intelligence og kunstig intelligens (AI). Resultatet er mindre ressourcekrævende og hyppigere opdateringer af, hvordan økonomiafdelingen forventer, at den økonomiske fremtid for virksomheden udvikler sig.
BI-udviklerne og Data Science–medarbejderne kan dog ikke udvikle de bedst mulige løsninger uden tæt samarbejde med controllere eller andre økonomipersoner, som har forståelse for data og systemer, og som kender virksomhedens data indgående. Så igen er kompetenceudvikling og læring nøgleordene i forbindelse med økonomiafdelingens digitale transformation.
Den gode dataplatform og self-service BI
For at økonomiafdelingen kan lykkes i sin transformation mod at blive en stærk data- og forretningspartner for resten af virksomheden, er det nødvendigt med en moderne dataplatform. Det sikres ved at have et veludviklet Data Warehouse, som er opdateret og struktureret med alt relevant økonomisk forretningsdata.
Derudover er det nødvendigt, at virksomhedens BI front end-applikation/rapporteringssystem egner sig til at understøtte god data self-service. Det er svært at lykkes med self-service BI og videreuddanne medarbejdernes datakompetencer, hvis man har et gammelt rapporteringssystem, fordi sådanne værktøjer ofte kræver mere kodekompetence sammenlignet med de nyeste systemer. Derudover har de nyeste systemer mere intuitive brugergrænseflader, som almindelige brugere finder mere tiltrækkende at arbejde med.
Er Excel på vej ud?
Svaret er NEJ.
Excel vil stadig være et af økonomiafdelingens foretrukne værktøjer, men værktøjet skal bruges bedre. Excel indeholder en række datafunktioner såsom muligheden for at tilgå databaser direkte samt bygge datamodeller med PowerQuery og PowerPivot.
Disse funktioner er nemme at lære, men de bliver ofte benyttet meget lidt, og mange i økonomiafdelingen har ikke kendskab til dem. I stedet gentages manuelle dataproces- og modelleringsopgaver igen og igen f.eks. ved månedsluk med brug af VLOOKUP, copy/paste og andre simple formler. Det er tidskrævende og øger risikoen for fejl. Controlleren som Excel-haj skal videreudvikles til også at blive en data-haj.
Hvis du arbejder med økonomistyring, rapportering, controlling eller planlægningsprocesser og er interesseret i at lære mere om data og Business Intelligence (BI) i kombination med økonomistyring? Så kan du læse mere om vores kursus ‘Power BI for controllere’ her.
På kurset vil du få en grundlæggende forståelse for BI, og hvordan man designer en datamodel, der kan optimere dine controlling- og rapporteringsprocesser ved hjælp af Excel Power Query, Power Pivot og Power BI.